Slikanje z magnetno resonanco (MR)

Slikanje z magnetno resonanco je postopek, s katerim pridobimo slike notranjosti telesa z visoko ločljivostjo. Spodnje slike kažejo za multiplo sklerozo značilne plake v možganskem deblu in v bližini možganskih prekatov (Dawsonov prst so poimenovali podolgovate spremembe, ki so prikazane na prvi sliki).

Magnetno-resonančna slika z značilnim Dawsonovim prstom

Slikanje z magnetno resonanco je posebno primerno za pregledovanje mehkih tkiv, kot so možgani in hrbtenjača. Pri slikanju z magnetno resonanco ni rentgenskih žarkov. Gre za zbiranje podrobnih podatkov o tkivu, ki je izpostavljeno močnemu magnetnem polju. Vse meritve obdela računalnik in jih preoblikuje v slikovni zapis. S to metodo je mogoče odkriti plake v centralnem živčevju in pridobiti podatke o njihovi lokaciji in velikosti.

Med preiskavo z magnetno resonanco mora bolnik mirno ležati na posebnem ležišču, ki se pomika skozi ozek preiskovalni tunel, v katerem je izjemno močno magnetno polje. Postopek je lahko precej glasen, vendar je neboleč.

Pomen slikanja z magnetno resonanco pri postavljanju diagnoze multiple skleroze

Slikanje z magnetno resonanco je najbolj pomembna preiskava za potrditev diagnoze multiple skleroze. S pomočjo slikanja z MR lahko zdravnik prej in bolj natančno postavi diagnozo multiple skleroze. Vendar pa se multiple skleroze ne da odkriti samo na podlagi izvidov slikanja z magnetno resonanco. Spremembe, ki jih vidimo na magnetno-resonančnih slikah lahko namreč povzročajo tudi druge bolezni. V redkih primerih imajo lahko tudi ljudje brez bolezni spremembe na magnetno resonančnih slikah.

Pri ljudeh z multiplo sklerozo slikanje z magnetno resonanco pokaže tako nove, aktivne lezije, kot tudi stare in otrdele lezije. S pomočjo kontrastnega sredstva, ki vsebuje gadolinij, je mogoče razlikovati med starimi in novimi lezijami.

Poleg pomoči pri odkrivanju multiple skleroze je slikanje z magnetno resonanco zelo pomembno tudi pri spremljanju napredovanja bolezni. Število in obseg sprememb, ki jih razkrije slikanje z magnetno resonanco, je povezano s stopnjo aktivnosti bolezni. Z rednim slikanjem z magnetno resonanco je mogoče dokumentirati dolgoročen potek bolezni, na podlagi katerega zdravnik izbere za posameznika najbolj ustrezno vrsto zdravljenja.

Obstajata dve glavni vrsti slik z magnetno resonanco:

  • T1-obtežene slike: s kontrastom poudarijo nove aktivne spremembe in vnetne predele;
  • T2-obtežene slike: pokažejo tako aktivne kot neaktivne lezije in njihovo skupno prostornino, ki jo imenujemo “obremenitev z lezijami”. T2-obtežene slike zato lahko pokažejo, kolikšen del možganov je prizadela multipla skleroza.

Kombinacija T1- in T2-obteženih slik zato omogoča boljši vpogled v aktivnost bolezni kot vsaka posamezna obtežitev pri magnetno-resonančnem slikanju.

Dodaj odgovor