Active senior woman with e-bike cycling outdoors in nature

Nov trend v kolesarstvu – električna kolesa

Kolesarstvo vsakoletno postaja vedno bolj priljubljen šport, tako za izvajanje in tudi za gledanje in navijanje na kolesarski tekmah, še posebno pri disciplini cestnega kolesarjenja, kjer sta letos slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar dosegla veliko uspehov, predvsem na svetovni ravni. Tekme je spremljalo veliko število gledalcev in ljubiteljev kolesarstva, kar je najbolj pomembno za razvoj samega športa.

Delitev kolesarstva

Kolesarstvo je zelo širok pojem in bi o tem lahko povedali zelo veliko. Osnovna delitev tega športa je seveda na amatersko in profesionalno, potem pa se razdeli na kategorijo cestnega in gorskega kolesarstva. Obstaja tudi mestno kolesarstvo, v tej disciplini pa se ne tekmuje. Vsaka od teh kategorij ima še več podkategorij, naprimer cestno kolo je lahko stila gravel ali turing, gorsko pa je lahko all mountain, enduro, dowhill, treking in tako dalje.

Novost med navadnimi kolesi

Poleg navadnih koles, pa se je pred kratkim pričela doba električnih kole, ki so postali zelo priljubljeni in jih ima vse več ljudi. Smisel električnega kolesa ni to, da bi kolo premagovalo razdaljo namesto nas, oziroma, da bi nadomestilo našo moč, temveč je namenjeno temu, da bi z lastno močjo v krajšem času premagali bistveno daljšo razdaljo, kar bi pomenilo, da si lahko zastavimo težje in bolj oddaljene cilje.

Sestavni deli

Električna kolesa najpogosteje sestavlja motor, ki je vgrajen v samo ogrodje kolesa, tega pa poganja baterija, ki jo v večini primerov lahko odstranimo in tudi zamenjamo, v primeru, da se moč zmanjša. Na balanci se nahaja display ali upravljalnik, s katerim lahko uravnavamo moč električne asistence, spremljamo hitrost, delež porabljene baterije in dolžino prevožene poti.

Značilnosti električnih koles

Lastnosti električnega kolesa se nekoliko razlikujejo od navadnih, saj ima za razliko ta vgrajeno baterijo, to pa posledično poveča končno težo, saj mora biti ogrodje trdnejše in ponavadi tehta čez 20 kilogramov. Kolo se mora po vsaki uporabi naploniti, da je pripravljeno za naslednjo vožnjo, polnjenje pa traja od 4 do 6 ur. Vožnja z električnim kolesam je tudi zabavna, saj je hitrost višja kot pri navadnem kolesu, ta nampreč znaša največ d 25 kilometrov na uro, to pa lahko dosežeš tudi v klanec, kar pomeni, da ga lahko zelo hitro in enostavno premagaš.

Kam po električno kolo?

Tako kot navadna kolesa, ki jih obstaja več vrst, so tudi električna, saj imamo za nakup na razpolago cestna, gorska, mestna, treking in ostala električna kolesa, ki se odlično obnesejo pri opravljanju svojih nalog. Če želite imeti električno kolo, si oglejte široko ponudbo le teh, na spletni strani Enduro, kjer imajo kolesa za vse.

Dodaj odgovor