Maske – trend leta 2020

Zaradi vse resnejše koronasituacije v Sloveniji, so prišla na plan tudi nova priporočila in obveze, ki so nam jih postavili vladajoči. Eden izmed zakonov zapoveduje obvezno nošnjo mask tako v zaprtih prostorih, kot tudi na prostem – to pomeni zunaj, če nismo sami. Iz tega je izvzeta tudi športna aktivnost, saj morajo v tem primeru biti dihalne poti proste za normalno delovanje telesa med napori.

Po več kot pol leta seznanjanja in obvestil, smo že vsi dodobra seznanjeni z najrazličnejšimi tipi zaščitnih mask; ampak, če jih razdelimo na dva osnovna tipa – maske za enkratno uporabo, in pa tiste za večkratno, velikokrat poimenovane tudi kot pralne maske.

Seveda je pri obeh tipih nekaj prednosti in slabosti in ravno te bi rad izpostavil, ter opisal izkušnje z uporabo obeh.

Maske za enkratno uporabo

Navadna kirurška maska za enkratno uporabo; kot verjetno že vsi vemo, gre za najpogosteje, modro obarvano masko, takšno kot smo jo vedno videli v zdrastvenih domovih, kjer jih nosijo medicinske sestre v laboratorijih ali pa smo to videli v najrazličejših filmih, kjer so si jo nadeli kirurgi. Prebivalci nekaterih večjih slovenskih mest so dodobra seznanjeni s tem tipom mask tudi zaradi turistov iz daljnega vzhoda, ki so navajeni nositi zaščitne maske tudi na prostem.

Gre za najcenejši tip maske, katere cena se giblje med 50 centi in 1 evrom, vendar pa je ta cena bila še občutno nižja pred koronakrizo. Ko je nastopilo pomanjkanje mask, se je cena za nekajkrat povišala.

Torej, če govorim o osebni izkušnji s tem tipom maske; ker je njen primarni namen uporaba v zdravstvenih domovih za različne posege, to ne pomeni, da je primerna za nošenje v šoli med časom pouka ali na prostem med sprehajanjem po parku. Prvi znaki rabe za napačno stvar se odrazijo v neudobnju, saj nas ozke gumice lahko režejo za ušesi in jih s tem prisilijo v nenaraven položaj, kar je seveda moteče. Druga stvar, ki jo je potrebno izpostaviti je hiter upad kakovosti ščitenja pred delci oziroma virusi. Vsi vemo, da je virusni delec veliko manjši od por mask; zato je učinkovita zaščita pod velikim vprašajem. Še več, maska se ob dolgotrajnejši uporabi popolnoma razmoči in postane nefunkcionalna, morda celo še manj učinkovita kot, če bi bili brez nje, saj v razmočeni obliki deluje kot lepilo za vse zunanje in izdihane delce ter viruse.

Ker gre sicer za zelo pogosto obliko maske, pa tudi cena je nizka, se pojavlja tudi problem z ogromnim številom porabljenih mask, ki na žalost končajo tudi kje drugje kot v košu za smeti.

Maske za večkrato rabo

V koronakrizi so na svoj račun prišle tudi šivilje. Hitro so ugotovile, da bi lahko izkoristile svoje znanje in začele šivati maske, ki se prodajajo po višjih cenah in so hkrati bolj okolju prijazne. Ljudje so zagrabili – lepi dizajni, trajnost, več udobja kot pri kirurški maski in tudi manj odpadkov. Vedno več ljudi si zamisli ta tip mask in videti je, da je to postala nova moda današnjega časa. Seveda je učinkovitost teh mask zopet pod vprašajem, saj šivilje uporabljajo različne vrste tkanin, ki niso testirane in ne zagotavljajo zaustavitev virusnih delcev. Prav tako zaradi debelejšega materiala v teh maskah postane vroče in se potimo, kar zopet ni dobro, če gledamo iz higienskega vidika. Velika prenost pralnih mask pa je udobje, po navadi so tkane iz bombaža, tudi gumice so prevlečene v tkanino in nam ušes ne zateguje. Cene se gibljejo od 3 evre naprej za posamezno masko, seveda so jih začele proizvajati tudi znane modne znamke, kjer pa cene dosegajo tudi po nekaj deset evrov na kos.

 

Maske so naša nova realnost in odločitev, katero masko bomo nosili je naša, učinkovitost za izpolnitev zakonov ni pomembna, važno je le, da imamo prekrita usta in nos.

Dodaj odgovor